Mn eerste werkweek - Reisverslag uit Lusaka, Zambia van marijewilting - WaarBenJij.nu Mn eerste werkweek - Reisverslag uit Lusaka, Zambia van marijewilting - WaarBenJij.nu

Mn eerste werkweek

Blijf op de hoogte en volg

27 Januari 2014 | Zambia, Lusaka

11 januari, op mijn verjaardag, begon mijn experiment: We hebben de koeien met de vrachtwagen opgehaald en naar de feedlot gebracht. Daar hebben we ze allemaal behandeld met van alles en nog wat en daarna in de pens van de feedlot gestopt. Het was nog een hele klus! Rond 9 uur begonnen met de eerste koeien laden en om 5 uur ’s middags waren we klaar. Toen ging ik douchen en daarna mijn verjaardag vieren! We gingen met een hele gezellige groep mensen barbecueën, het was erg leuk! En Lucie, een van de keukenmeisjes had heerlijke taart voor mij gemaakt, dus ik voelde me echt jarig!

De week erna veel leuke en interessante dingen gedaan. Maandag mijn eerste dag op kantoor gehad, beviel goed! Dinsdag zijn Arjan en ik naar een farm 100km verderop geweest. Het is een soort van tijdelijke opslag farm in oprichting. Het wordt een plek waar de kleine boeren hun koeien kunnen verkopen en ze worden dan door onze eigen chauffeur naar Kimabokwe gebracht. Zo hoeven de kleine boeren niet hun geld te spenderen aan vervoer naar de markt van Lusaka. Zo haal je de markt naar de boeren toe ipv andersom, ook een goede manier van ontwikkelingswerk! En ook nog voordelig voor Kimabokwe,want de lokale koeien kan je relatief goedkoop inkopen. We gingen rondlopen over de paddock en daarna nog even een werkbespreking in het hutje waar de farmmanager woont. Een hutje van 2x2 met 2 banken met tijgerprint en de keuken was in een hutje buiten. En buiten stond een mooie motor. Dat soort dingen zie je hier veel. Het lijkt heel krom, maar het is eigenlijk heel logisch. Die motor hebben ze echt nodig. En een groot huis hebben ze niet nodig. Het is bijna altijd mooi weer, dus het leven is voornamelijk buiten. Maar ook de werkbespreking is hier zo anders dan in Nederland. Arjan heeft er wel 5 keer op gehamerd dat de farmmanager ervoor moet zorgen dat zijn vrouw genoeg te doen heeft, want anders verlaat zijn vrouw hem, omdat ze zich verveelt. En dat is niet goed voor de man en dus ook niet goed voor de farm.
Woensdag een Excelldagje gehad en ’s avonds naar de stad gegaan, naar een soort café/restaurant waar duidelijk alleen de rijke mensen kwamen. Dat is hier wel: Er zijn echt van die rijke eilandjes in Zambia. Maarja, dat is natuurlijk ook niet zo gek.
Donderdag weer koeien gedipt. Dat betekent dat je ze verzamelt en ze door een groot bad jaagt waar spul inzit tegen teken. ’s Avonds met Arjan en een vriend van hem uit eten geweest in de stad. Probleem was wel dat ik gewoon in mijn oude kloffie zat en mijn strontlaarzen aanhad, maar er was een simpele oplossing: Gewoon in de auto wachten tot Arjan slippers voor me had gekocht, haha!

Vrijdagochtend was mijn band lek en er was in geen velden of wegen een pomp te bekennen. Klaske heeft me naar Kimabokwe gebracht en vanaf daar liep ik naar Kachema. Zo leuk was dat: Heel veel mensen vroegen me waar mijn fiets was. Dat is het leuke, iedereen kent me nu al! Iedereen groet heel enthousaist en vraagt hoe het gaat en zelfs als ze echt verderop in het land bezig zijn roepen ze me nog. Jong, oud, man, vrouw, jongen, meisje, maakt allemaal niet uit, iedereen is enthousiast. Ontzettend leuk! (nu natuurlijk wel kijken of ik dat over 6 weken ook nog leuk vind, haha)
Ik heb trouwens ook gezien hoe ze schapen wegen, hilarisch! Ze stoppen ze gewoon in een zak en hangen de zak aan de weegschaal, echt geweldig om te zien!

Zaterdagochtend met Arjans auto naar Kashima gereden om zout te brengen. Ik vond het super leuk om in zo’n grote auto te rijden over de hobbelige zandwegen. Hij kreeg af en toe een hartverzakking, maar het is allemaal goed gekomen, je moet het toch leren! Die middag met Sietkse de stad in geweest. Iedereen loopt daar behoorlijk netjes rond en ik was super smerig, haha. Ik had nou eenmaal niet verwacht dat ik van zout wegbrengen zo vies kon worden. Zo’n shopping mall is ook echt en eilandje. Super de luxe winkels, en als je naar buiten loopt zie je al snel weer armoede. Maargoed, dat went ook wel snel.
Die avond hadden we een bal van de Baobab school, een school die Klaske mede heeft opgericht. Het was ontzettend leuk! Heel chique en hele leuke muziek. Ontzettend veel gedanst! En heb ook mensen op de dansvloer gekregen die echt nooooit dansen, zo leuk!
Zondag niet uitgeslapen, want dat kan ik nu al niet meer:p. Maar heerlijk gezwommen, gewandeld bij de familie Muijs en ’s middags gewandeld op Casavera, was weer mooi!